Studia podyplomowe WROCŁAW: Prawo o żywności
Studia podyplomowe WROCŁAW: Prawo o żywności
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaPrawo i administracja / Prawo handlowe
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Funkcjonariusze publiczni (osoby piastujące funkcje organów administracji weterynaryjnej i sanitarnej oraz pracownicy administracji rządowej, urzędowi lekarze weterynarii);
Przedstawiciele zawodów medycznych i lekarze weterynarii związani z funkcjonowaniem jednostek organizacyjnych administracji rządowej, w zakresie urzędowej kontroli żywności;
Absolwenci prawa, administracji, bezpieczeństwa żywności oraz technologii żywności i żywienia człowieka, którzy chcą się specjalizować w prawie o żywnościowym;
Absolwenci innych studiów, którzy chcą się specjalizować w prawie o żywnościowym;
Zarządzający zakładów sektora spożywczego oraz osoby odpowiedzialne za działanie w tych zakładach systemów kontroli wewnętrznej opartych na zasadach HACCP;
Audytorzy procedur kontroli wewnętrznej, którzy chcą się specjalizować w systemach kontroli opartych o HACCP;
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji30-09-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi180
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńStudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Prawo o żywności jest jedną z trudniejszych i bardziej skomplikowanych, a przy tym należy do najszybciej rozwijających się, dziedzin wspólnotowego i krajowego prawa administracyjnego. Kwestia zintegrowanego podejścia w dziedzinie bezpieczeństwa żywności, nakazująca wprowadzenie odpowiednich konstrukcji prawnych, znajdujących zastosowanie na każdym etapie produkcji żywności (od miejsca produkcji aż do wprowadzenia do obrotu) jest obecnie zagadnieniem priorytetowym prawa o żywności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedzazna szczegółowe zagadnienia z zakresu prawa o żywności, potrafi zastosować je w praktyce, dostosowując do zmieniających się stanów faktycznych, zna wspólnotowe i krajowe źródła prawa o żywności, ma świadomość praw konsumenta żywności, instrumentów służących ich obronie, zna przepisy higieniczno-sanitarne dotyczące produkcji żywności, ma świadomość czym jest dobrostan zwierząt w produkcji żywności, potrafi wskazać na instrumenty prawne dotyczące humanitarnego ich traktowania, zna przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem przemieszczania żywności w Unii Europejskiej i poza jej granicami. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami: Sprawdzenie, czy osiągnięcia osoby studiującej są zgodne z wcześniej określonymi celami edukacyjnymi i standardami nauczania.Jasność i precyzja: Ocenianie czy osiągnięcia osoby studiującej są jasne, konkretne i precyzyjne, czyli czy pokazują rzeczywiste zrozumienie i opanowanie materiału. Zastosowanie w praktyce: Ocena zdolności osoby studiującej do zastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: Analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się Umiejętności:potrafi dokonać interpretacji norm prawa o żywności, potrafi powiązać normy prawa wspólnotowego i krajowego, potrafi rozwiązać rzeczywiste problemy, z zakresu ochrony praw konsumentów żywności, ochrony dobrostanu zwierząt, słuchacz modułu dodatkowego przygotowany jest do prowadzenia urzędowych kontroli w zakresie przestrzegania przepisów prawa o żywności. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami: Sprawdzenie, czy osiągnięcia osoby studiującej są zgodne z wcześniej określonymi celami edukacyjnymi i standardami nauczania.Jasność i precyzja: Ocenianie czy osiągnięcia osoby studiującej są jasne, konkretne i precyzyjne, czyli czy pokazują rzeczywiste zrozumienie i opanowanie materiału. Zastosowanie w praktyce: Ocena zdolności osoby studiującej do zastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: Analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:rozumie potrzebę wspólnotowej i krajowej reglamentacji prawnej z zakresu żywności, potrafi zidentyfikować problemy w sferze wspólnotowych i krajowych źródeł prawa o żywności, zna metody i środki wyegzekwowania praw konsumenta żywności, rozumie potrzebę stałego poszerzenia swojej wiedzy z zakresu prawa o żywności, (dynamicznie zmieniające się normy prawa wewnętrznego i wspólnotowego). | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami: Sprawdzenie, czy osiągnięcia osoby studiującej są zgodne z wcześniej określonymi celami edukacyjnymi i standardami nauczania.Jasność i precyzja: Ocenianie czy osiągnięcia osoby studiującej są jasne, konkretne i precyzyjne, czyli czy pokazują rzeczywiste zrozumienie i opanowanie materiału. Zastosowanie w praktyce: Ocena zdolności osoby studiującej do zastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: Analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Prezentacja |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet SWPS
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet SWPS
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Program studiów obejmuje 180 godzin. Wykład stanowi nie więcej niż 1/3 ogólnej liczby godzin przeznaczonych na przedmiot.
Przedmioty wchodzące w skład studiów:
- Geneza, rozwój prawa o żywności (4h)
- Historia polskiego prawa o żywności (8h)
- Rozwój europejskiego prawa o żywności (16h)
- Geneza i rozwój polskiej administracji publicznej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia (4h)
- Regulacje prawne procesu produkcji i przetwórstwa żywności (8h)
- Najważniejsze obowiązujące akty wspólnotowego prawa o żywności (8h)
- Obrót żywnością na terenie UE oraz z państwami nienależącymi do UE (10h)
- Kontrola graniczna żywności (6h)
- Systemy zagwarantowania bezpieczeństwa i jakości w procesie produkcji żywności (8h)
- Nadzór nad procesem produkcji i obrotem żywnością (8h)
- Odpowiedzialność wykroczeniowa i karna w procesie produkcji i obrotu żywnością (6h)
- Wymagania prawa o żywności w zakresie handlu detalicznego (6h)
- Instrumenty ochrony konsumenta żywności w prawie unijnym i krajowym (12h)
- Krajowe i międzynarodowe instytucje i organizacje zajmujące się zdrowiem publicznym, ochroną i edukacją konsumentów żywności (8h)
- Aspekty prawne dobrostanu zwierząt w produkcji żywności (8h)
- Struktura ochrony konsumenta żywności w krajach Unii Europejskiej - analiza porównawcza (8h)
- Prawo paszowe (8h)
- Zasady certyfikowania żywności (8h)
- Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (4h)
- Produkcja podstawowa (6h)
- Etykietowanie i przekazywanie informacji o żywności konsumentowi końcowemu (2h)
- Żywność modyfikowana genetycznie (8h)
- Kryteria mikrobiologiczne żywności (4h)
- Reklama żywności (4h)
- Transport i przechowywanie żywności (4h)
- Różne formy wprowadzania żywności do obrotu (4h)
Z ważnych przyczyn Uczelnia zastrzega sobie możliwość dokonania zmian w kadrze i programie studiów.
Organizacja nauki
Czas trwania: dwa semestry - 180 godzin dydaktycznych, liczba możliwych punktów do zdobycia ECTS: 30. Zjazdy odbywają się w soboty i niedziele.
Uniwersytet SWPS zajęcia zdalne prowadzi poprzez narzędzia Google Meet i Google Classroom.
Harmonogram usługi obejmuje przerwy kawowe i obiadowe. Godzina dydaktyczna trwa 45 minut. Szczegóły realizacji poszczególnych zjazdów (godziny realizacji, przedmioty, prowadzący) wkazane są w harmonogramie, który udostępniany jest słuchaczom nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem zajęć.
Jako osoby prowadzące zajęcia wymieniona jest część kadry dydaktycznej kierunku.
Szczegółowe informacje na temat kierunku znajdą Państwo pod adresem: https://www.swps.pl/oferta/wroclaw/podyplomowe/prawo/prawo-o-zywnosci
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto41,11 PLN
- Koszt osobogodziny netto41,11 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
dr Michał Rudy
Specjalizuje się w opiniowaniu projektów aktów administracyjnych i regulacji wewnętrznych. Posiada wieloletnie doświadczenie zarówno we współpracy z administracją publiczną, jak i przedsiębiorstwami, w tym sektora spożywczego. Był dyrektorem Biura Organizacyjno-Prawnego, a następnie dyrektorem Biura Prawnego Głównego Inspektoratu Weterynarii. Kierował również kilkoma międzynarodowymi projektami z zakresu administracji weterynaryjnej i prawa weterynaryjnego. Pełnił także obowiązki zastępcy dyrektora Departamentu Emisyjno-Skarbcowego w Narodowym Banku Polskim, w którym był odpowiedzialny między innymi za emisję znaków pieniężnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz gospodarowanie ich zapasem.
Radca prawny
Wykładowca w ramach studiów podyplomowych - Prawo o żywności, Prawo weterynaryjne i sanitarne oraz Warsztat pracy kontrolera w Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu i Warszawie.
Opublikował wiele prac dotyczących krajowego i wspólnotowego prawa administracyjnego, w tym z zakresu prawa weterynaryjnego i sanitarnego. Za współautorstwo podręcznika akademickiego dla studentów medycyny weterynaryjnej otrzymał nagrodę Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Został wyróżniony odznaką Zasłużony dla rolnictwa nadawaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dydaktyczne dla uczestników usługi są udostępniane Słuchaczom za pośrednictwem usługi Google Classroom, na której odbywają się zajęcia prowadzone zdalnie
Warunki uczestnictwa
Warunkiem przyjęcia jest spełnienie przez Kandydata poniżej wymienionego warunku:
- Wypełnienie internetowego formularza zgłoszeniowego (https://rekrutacja.swps.pl/s/login/?language=pl) i dostarczenie do realizatora usługi (Uniwersytetu SWPS) przez Kandydata wszystkich wymaganych w procesie rekrutacji dokumentów.
- Spełnianie warunków: dyplom ukończenia uczelni wyższej (minimum licencjat).
Ponadto warunkiem przyjęcia jest posiadanie przez Uniwersytet SWPS wolnych miejsc na danym kierunku oraz decyzja o uruchomieniu kierunku.
Informacje dodatkowe
Rok akademicki rozpoczyna się 01.10.2024 r.
Na stronie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości cena usługi wynosi 7 400,00 zł – jest to kwota, którą ponosi Słuchacz w przypadku wyboru systemu płatności 1 raty/rok akademicki. Cena za studia podana w ramach powyższej Karty Usługi nie obejmuje opłaty rekrutacyjnej w kwocie 300 zł. Opłata rekrutacyjna nie jest wliczana do kwoty czesnego i jest wnoszona przez kandydata na etapie rekrutacji. Absolwenci, studenci i słuchacze Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z jej wnoszenia.
Cena studiów nie zawiera także opłaty za zajęcia realizowane w ramach modułu fakultatywnego: Szkolenie dla pracowników przeprowadzających kontrole urzędowe żywności - 60 godzin. Warunkiem uruchomienia modułu będzie uczestnictwo co najmniej 10 osób. Moduł fakultatywny jest dodatkowo płatny. Koszt to 1800 zł/osoba.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Warunki techniczne niezbędne do udziału w części usługi realizowanie zdalnie:
1) platforma/rodzaj komunikatora, za pośrednictwem którego prowadzona będzie usługa: narzędzie z pakietu Google Workspace (Google Classroom oraz Google Meet)
2) minimalne wymagania sprzętowe, jakie musi spełniać komputer Uczestnika lub inne urządzenie do zdalnej komunikacji: komputer z procesorem Intel Pentium 4 lub nowszy, obsługujący SSE2, 2 GB pamięci RAM, zainstalowany jeden z systemów operacyjnych Windows 7, 8, 10, macOS 10.9 lub nowszy. Dodatkowo wbudowany lub zewnętrzny mikrofon, opcjonalnie kamera video. (Do obsługi wideo w jakości HD wymagany jest procesor Intel drugiej generacji i3/i5/i7 2,2 GHz, odpowiednik firmy AMD lub lepszy). Android z systemem 5.0 lub nowszy/iPhone z systemem iOS 11.0 lub nowszy
3) minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego, jakim musi dysponować Uczestnik: https://support.google.com/a/answer/1279090
4) niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów: Przeglądarka Google Chrome lub Mozilla Firefox, Adobe Reader, Pakiet biurowy np Libre Office, Open Office lub Microsoft Office.